Saturday, October 27, 2012

Of Skyfall and Bond @ 50

When I went to see Quantum of Solace
  
in 2008
Anyone who has followed my blog for a while will know that I am a life-long Bond fan-atic. Yes, that is reason I've overused Goldfinger movie quotes in past posts and devoted a whole post to watching Quantum of Solace on the big screen in Accra.  
Skyfall Poster
Source: imdb.com
Finally Bond is back in Skyfall. We have plans to see the movie again on the big screen. Of course this time, there will be Dutch subtitles running down the bottom. Hope these are not too distracting. Speaking of distraction, I was meant to be harping on about how 2012 marks the 50th anniversary since the release of the first Bond film Dr. No. In honour of 50 years of the Bond film franchise, I had planned a quiz of 50 questions celebrating my favorite Bond trivia. However, by the time I got to question 9, I had run out of steam. So I took the easy way out: 10 Bond Trivia questions only. These are ones I've known the answers to for ages but do you? Let's see how well you score. Answers are at the bottom.


1. Which Swedish actress appeared as two different Bond characters in two completely different Bond films? The Man with the Golden Gun (1974) and  Octopussy (1983)
A. Ursula Andress
B.  Ingrid Bergman
C. Maud Adams
D. Bibi Andersson


Yaphet Kotto as Dr. Kanaga
Source: Bond Wikia
2. American Actor Yaphet Kotto plays the role of villain dictator Dr. Kanaga, in the film Live and Let Die (1973), from which country was the father of Yaphet Kotto originally from?
A. Haiti
B. Nigeria
C. Barbados
D. Cameroon

3. Which diva sang three theme songs for three different Bond films? 
A. Shirley Bassey
B. Tina Turner
C. Madonna
D. Diana Ross


4.  Which New Wave group sang the theme song for 80s Bond film View to a Kill (1985) ?
A. Talking Heads
B. Tears for Fears
C. Spandau Ballet
D. Duran Duran


5. Which actor was completely dubbed over in his Bond role due to his very thick accent?
A. Scottish gem Sean Connery
B. German actor Gert Frobe in Goldfinger (1964)
C. Danish delight Mads Mikkelsen in Casino Royale (2006)
D. Israeli actor Chaim Topol in For Your Eyes Only (1981)


6. Which James Bond actor's late wife appeared as a Bond girl in For your Eyes Only (1981) years before he became 007?
A. Timothy Dalton
B. Pierce Brosnan
C. Daniel Craig
D. Mel Gibson

7. From which institution is new Bond girl Naomie Harris a graduate of?
A. School of Hardknocks
B. Harvard University
C. University of Cambridge
D. University of Ghana
Naomie Harris
Source: wikipedia
8. Which actor appeared only once in the Bond film franchise playing Bond in On her Majesty's Secret Service (1969)?
A. George Lazenby
B. David McCallum
C. Patrick McGoohan 
D. David Niven 

9. What is the name of James Bond's CIA contact and friend who was first played by Jack Lord of Hawaii 5-0 Fame in Dr. No (1962)?
A. Ben Lassiter
B. Chad James
C. Felix Leiter
D. Tad Smith
The many faces of 007's friend from the CIA
source: wikipedia

10. When Jinx (Halle Berry) emerged from the water in an orange bathing suit in Die Another Day (2002), it was a homage to which Bond girl who made a similar entrance decades before?
A. Honey Ryder in Dr. No (1962)
B. Octopussy in Octopussy (1983)
C.  Pussy Galore in Goldfinger (1964)
D.  Domino Derval in Thunderball (1965)

Come on, this has been too easy!! Answers below:



Answers
 1.C, 2.D, 3. A, 4. D, 5. B, 6. B,  7. C, 8. A, 9. C, 10. A

8 comments:

Sankofa said...

Wow I did a lot better than expected considering I don't consider mysellf a hardcore Bond fan. I absolutely can't wait for 'Skyfall'. Who's your favourite Bond? I think mine is Roger Moore

Also, what do you think of the calls for a black Bond? I'm firmly against.

Abena Serwaa said...

@Sankofa thanks for stopping by and taking the quiz! Unfortunately, there was an error in my algorithm so some of the answers were wrong!!! I've corrected that....

My favorite Bond was Roger Moore at first because he was the 1st Bond I ever knew. He also brought more cheek and humour to 007. With time, my favorite Bond has got to be Sean Connery and favorite Bond movie Thunderball. Love it.

Yes, I have heard about the Black Bond calls....Totally against it too. Mainly because it seems forced and don't think Bond should be black just to fulfill some politically correct desire for a black Bond. If someone had said rather "Won't Idris Elba or Colin Salmon may a great Bond" and kept race out of it, then I would have a different view on it.

Think-About-It said...

Honey Rider & Jinx rocked that 2-piece! #10 was the only question I knew the answer to.

Abena Serwaa said...

@Think-About-It, thanks for taking the quizz! Indeed, both Honey Rider and Jinx were memorable...loved the orange colour on Jinx

Anonymous said...

thanks for sharing.

Abena Serwaa said...

Thanks for stopping by Anonymous!

Gifty said...

always nice reading your blogs! Keep up the great work

please check out my blog at
http://fallingofftherye.wordpress.com/
medaase :)

Abena Serwaa said...

Thanks Gifty! Will check it out :)